UPOZORENJE

Moguće pogrešno merenje nivoa glukoze u krvi

 

 

Pacijenti koji upotrebljavaju EXTRANEAL (ikodekstrin) rastvor za peritonealnu dijalizu, mogu imati netačne rezultate merenja glukoze u krvi pri korišćenju određenih aparata za merenje glukoze u krvi i test traka.

 

ISKLJUČIVO koristite aparate i test trake koji koriste glukoza-specifične metode određivanje glukoze u krvi.  Ove metode su uobičajene u kliničkim laboratorijama. 

 

Termin “glukoza-specifični” se odnosi na aparate ili test trake na koje ne utiče prisustvo maltoze ili određenih drugih vrsta šećera. Kako rastvor za peritonealnu dijalizu EXTRANEAL (ikodekstrin)  dovodi do povećeanja nivoa maltoze u krvi, treba koristiti jedino glukoza-specifične aparate i test trake.

 

NE KORISTITE aparate i test trake za merenje glukoze u krvi koji koriste metode GDH PQQ (glucose dehydrogenase pyrroloquinolinequinone) ili glucose-dye-oxidoreductase. Takođe, ne treba koristiti neke od aparata i test traka koji koriste metode GDH-FAD (glucose dehydrogenase flavin-adenine dinucleotide). Interferenca maltoze sa ovim aparatima za merenje glukoze i test trakama može rezultirati pogrešnim očitavanjem nivoa šećera u krvi kod pacijenata koji koriste EXTRANEAL (ikodekstrin). Ovo će prouzrokovati da pacijent ili zdravstveni radnik ne preduzme odgovarajuće mere kako bi doveo nivo šećera u krvi na normalne vrednosti. Očitavanje lažno povišene vrednosti glukoze u krvi može dovesti do toga da pacijent dobije više insulina nego što mu je potrebno. Obe ove situacije mogu dovesti do stanja koja ugrožavaju život pacijentu, uključujući gubitak svesti, komu, neurološka oštećenja ili smrt.

 

Da bi odredili tip metode koja se koristi za merenje nivoa glukoze u krvi, pročitati OBA uputstva, i za aparate za merenje glukoze i za test trake koje se koriste. Ukoliko ste u nedoumici, kontaktirajte proizvođače aparata za merenje glukoze i test trake da bi utvrdili metod koji se primenjuje.

 

Za bitne informacije o preparatu EXTRANEAL (ikodekstrin) ili aparatima za merenje glukoze i test trakama, uključujući kontakt informacije kompanija proizvođača aparata za merenje glukoze, pogledati informacije na linkovima koji su dati u nastavku.


 

Informacije o proizvodu Važne informacije o bezbednosti Dodatne informacije


Preuzimanje Adobe Reader